fredag 16 juli 2010

Hemma och i ordning.

Klockan 06:45 befann jag mig tillsammans med Lage och Tage på sjukhuset. Givetvis fick vi vänta i 45 minuter innan vi fick prata med någon arbetande personal, men vi är vana att vänta (LÄS: att vara för tidiga). Genast blev vi upplysta om att storebröder, oavsett hur hårt de håller i sin lillebrors hand, måste lämna området, då det är "en anhörig per patient som gäller". Fick kvickt som attan ringa SkrytmorfarOna, som susade till sjukhuset snabbare än snabbast för att hämta upp en besviken storebror.

Vita dräkten på (extremt icke-populärt hos fyraåringen) samt en liten hutt med lugnande medicin (smakade jordgubb, gott) och vi var i rullning. Lage blev långsam i rörelserna och fnissig. Närstuderade en leksak och pratade om "märkliga rutmönster av nät" så länge att att jag nästan blev orolig. Allt var dock helt i sin ordning, man ska visst bli lite på lyset, det är mening. 

En mycket virrig, men munter herre.

Vi hämtades av narkosläkaren och blev iklädda de gröna dräkterna. Den här gången kändes det bara fint alltihop, inga skakade knän och paniken kring kirurgernas kompetens infann sig aldrig. I alla fall inte mer än att jag syndade dem alla från topp till tå och konstaterade att de såg riktigt vettiga ut. Gav dem ett par kontrollfrågor (exemplevis "hur ofta har DU utfört en sån här operation" eller "Jaha, så du söver folk. Är det ditt jobb eller något du mest gör på fritiden?") vilket de klarade. Allt kändes lugnt. 

När Lage fick andas i den lilla masken och ögonen stängdes pussade jag bara på honom och sa "gör ett fint jobb tack" och lämnade rummet utan tårar i ögonen. Klumpen i halsen stannade vid just det.

Gick med till fiket och köpte en kopp kaffe. Stirrade på telefonen och efter 15 minuter ringde det. LillLage var klar och låg på uppvaket, precis min typ av operation!  Älgade upp för de tre trapporna och hittade min ljuvliga lilla son sovandes med solen lysande på hans lilla smala, vita, nyopererade arm. Allt hade gått så bra och snabb och lätt och relativt smärtfritt.

Efter 30 minuter vaknade han med ett ryck, satte sig rätt upp och sa "hej. Oj. Aj, vad har jag på foten?" De hade satt en droppnål strax nedanför vristen och han beklagade sig ljudligt. Det gjorde tydligen ondare än själva operationsstället och han ville ha bort nålen med omedelbar verkan. Sjuksköterskan förklarade att för att få ta bort nålen måste man dricka lite och sedan gå och kissa. Lage utbrast "ge mig något att dricka då, för jag ska gå på toaletten".

Tre klunkar senare haltade han iväg till badrummet, kissade och bad sedan om att få nålen avlägsnad. Sen bad han om att få sina egna kläder, att någon skulle klippa bort namnbandet runt armen och att han sedan skulle få åka hem. Läkaren nickade och sa "ok, är man så målmedveten är man frisk nog att åka".

Vi vinkade och gick. Allt klart och bortgjort på en förmiddag, utan onödig mellantid.

Men, så är han också min lilla Lage. Snabb, effektiv och inte intresserad av något tjafs.    

9 kommentarer:

  1. Åh vad härligt att höra att det gick så fint! Han är helt vansinnigt modig!!

    SvaraRadera
  2. Åh, vilken underbar unge :-) Hoppas klumpen i halsen är borta för gott nu! Kram på er

    SvaraRadera
  3. underbart att det gick bra :)

    SvaraRadera
  4. Modig kille och helproffsig mamma, iskall!

    SvaraRadera
  5. Skön stil på lasarettet och bra att allt gick som det skulle! Förstår att Axel blev besviken. Sövning är ju lite lurigt och kan bli en rätt obehaglig upplevelse, även för den tuffaste förälder, så jag förstår hur de tänker.

    Med eller utan tårar, eller med eller utan klump i halsen, var det i alla fall bra att allt kändes bara fint och att det kändes tryggt att lämna Frej i op-personalens händer en stund. Det är ju så det ska vara på sjukhus.

    Håller tummarna att det enda som väntar under resten av sommaren är skrubbsår och ett eller annat myggbett...

    Kramar.

    SvaraRadera
  6. Skönt att allt gick som det skulle. Fick grabbarna sina glassar?? Det var ju inte deras fel att Tage inte fick stanna kvar. ;-)
    Kram på er!

    SvaraRadera
  7. Ni är modiga du och Lage :D Så skönt att allt gick väl och att han ville åka hem på studs. Gött! Hur det än är så är borta bra men hemma bäst.
    Kramar.

    SvaraRadera
  8. Ååh... inte kul ju att söva sina barn. Inte alls kul att inte va där när de håller på... Men Lage for king säger jag bara. Gulleungen då!

    SvaraRadera
  9. Hurra att allt gick så bra! Kramar ifrån oss!
    Kunde inte låta bli att se din lilla freudianska felskrivning, tänk att han är med oss vart vi går den där Freud... "jag syndade dem alla från topp till tå"... hmmm vad betyder detta egentligen... skulle ju kunna tänkas vara en hård nöt att knäcka men icket för en nästan psykoterapeut-student som jag.Jag förstår precis vad du menade - här granskar du dem noggrant och liksom fördömer dem redan på förhand för deras syndfulla arbetsinsatser men bara i smyg, din genomträngande blick ska få dem, inte bara att känna sig syndiga utan framför allt förvalta det stora ansvar som du är tvingad att lägga i deras händer... inget undgår en Musikterapeut vet du.../kram M

    SvaraRadera