tisdag 25 augusti 2009

Uppmuntra tvivelaktigt vokabulär

Skrytbarnen har varit rätt tidiga på att prata. Speciellt Tage som typ föddes, fyllde 15 månader och pratade rent med stort ordförråd. Han är fortfarande bra på att prata (eller bra? Vad menas med bra? Han uttrycker sig helt enkelt med sk vuxenspråk. Men det får man inte prata högt om, för då skryter man och det är helt tabu. Helst ska man inte nämna sina barn i andra sammanhang än "oj, han är sååå jobbig just nu" om man vill vara helt accepterad i öppnaförskolekretsar. Men det skiter jag i. Skrytmamma - and proud. I alla fall när jag är någorlunda anonym ;) ). Hur som haver. Det tråkiga med att ha barn som pratar ordentligt redan från början, är att man inte får höra de söta felaktiga uttalen. Jag blir alldeles vansinnigt kär i barn som exempelvis inte kan säga R. Eller byter ut bokstaven F mot P. Deras meningar blir ju bara så underbara. Så, de ord som Lage och Tage redan från början uttalat fel, har skrytmamman och skrytpappan systematiskt vägrat att rätta. Dessa ord är:

* Expruttiment (experiment)
* Pruttpill (Pupill)
* Lagg (De böjer verbet ligga fel. Ligga, lagg, luggit)
* Nyssla (LillLages ord för lyssna)
* Sveriget (Ja, Sverige)
* Postpärare (kombination av brevbärare och Postis Per)
* Bamse-desperatet (bamses läppcerat)
+ några till jag bara inte kommer på just nu. Inledningsvis var listan mycket längre, men har de insett att de sagt fel har de rättat det själva.

Det kanske inte är speciellt schysst mot barnen. Men oj så vi myser när de pratar och dessa ord kommer upp. Hoppas lite i smyg att Pom inte skall vara riktigt lika tidig med att prata rent. Han får gärna peka mot skyn och säga "hågel". I alla fall fram tills han fyller två.

1 kommentar:

  1. Sveriget säger Mellan F också. Vi har försökt rätta honom, men han fortsätter säga så. :-)

    SvaraRadera