onsdag 24 februari 2010

Motsatsmetoden.

Sanna Lundell lägger i säng sina barn med vad hon kallar för ”Undulatmetoden” (Eller ”Underlat” kallar hon den om jag ska märka ord. Och det gör jag ju gärna. Under lat, bakom slö. Nej förlåt).

Kortfattat går den i alla fall ut på att hon släcker ned till absolut kolmörkt när barnen ska sova och sedan är det tyst och lugnt redan vid 21. Hon säger att ”kvällen hägrar som ett tomt, vitt vuxenark”.

För mig skulle Undulatmetoden inte fungera. Jag vill ha en kväll som en tomt vitt vuxenark redan klockan 19. Så, istället kör vi på ”solskensmetoden”. Eller ”lysmetoden” . Eller kanske ”skurkintervjumetoden”. Har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska lansera för namn ännu (lutar mot ”skurkintervju..”).

Det går i alla fall ut på att man gör precis tvärt om. Istället för att släcka ned rummen efter godnattsagorna, tänder vi minst tre lampor, ploppar ned barnen i sina sängar och säger ”god natt”.
Klart.
Barnen slumrar in i ljuset av brinnande glödlampor och kanske, vad vet jag, drömmer om vita stränder med gassande sol.

Lätt som en plätt och ett strå vassare än Undulatmetoden, om du frågar mig.

7 kommentarer:

  1. Haha, ärligt talat - vad menar hon med underlat egentligen? Jag blev väldigt förvirrad när jag läste hennes blogginlägg, först tänkte jag att hon skrivit fel, men hon upprepar det ju. Undulat lät faktiskt mer logiskt. Häng en filt över buren bara. Eller jag menar sängarna förstås. Alltså, släck lampan menar jag ju också. Äsch.

    SvaraRadera
  2. Oh my God! Finns det småbarnsföräldrar som är vakna EFTER 21.00?? Här är det underlat/undulat för oss vuxna vid ca niosnåret, sen är det en viss liten Sigga som drar bort filten från buren ca 15 ggr/natt...
    Gunilla

    SvaraRadera
  3. Jag har en av varje, en liten undulat som vill ha kolsvart i rummet (därav att vi har ett överkast hängande över gardinstången, inte för att det är snyggt med quiltade fönster) Sen har vi den äldre pojken som gärna skulle ha tänt alla lampor på hela övervåningen men får snällt nöja sig med nattlampa. Sen den äldsta av dem vill ha mörkt fast ändå en strimma ljus in rummet. Svårt att kombinera ibland men vad gör man inte för att få sin tid på kvällarna. Åh ljuva kvällar.

    SvaraRadera
  4. Det festligaste är att hon kallar det för "metod". Att släcka lamporna.

    Jag har också en cool metod; jag har köpt SÄNGAR till mina barn. Jag kallar den "sängmetoden" och jag rekommenderar den starkt. Ska släppa en bok i ämnet (Haha, hahahaaa, ha ha haha)

    SvaraRadera
  5. Jag kör ochså med sängmetoden. Den funkar varje natt, både för stora och små faktiskt. Enormt bra. Fågelburar, tvättkorgar och legolådor blir så jäkla trånga.

    SvaraRadera
  6. Själv kör jag kolibrimetoden.

    Först ser jag till att ungen är sockerstinn ut i tåspetsarna, sen får han fladdra vilt tills han självslocknar. Funkar klockrent.

    SvaraRadera
  7. Fiken - absolut. Legolådan lever om även.

    Knaada - alltså, om det inte vore för att Lage saknar emalj hade jag också kört på den. Mest för att jag skulle ha någon att käka godis med, maken föredrar en skål sallad (och detta är på riktigt. Salladsätandet alltså. Man blir ju gråhårig)

    SvaraRadera