lördag 3 oktober 2009

Åter igen.

Kan inte släppa namnet Kornärlia. Det är verkligen mångfasetterat. Namnet kan ha uppkommit på flera olika sätt (jag utesluter att det är ett etablerat namn utan att ens kika på svenska namns hemsida. Rätta mig gärna om namnet är vida känt).

Antagligen ville föräldrarna ha en liten Erling, men eftersom att det var en så hyvens familj ville de stava det Ärling. En liten ärlig krabat som skulle föra familjens heder vidare, offcourse. Familjen laddade inför lille sonens nedkomst och på förlossningsdagen fick de en stor överraskning Ärling var en flicka. Först försökte de kalla henne Ärlinga. Eller Älinganna. Eller kanske rent Ärlingela? (<- min personliga favorit) Nej, inget kändes rätt. Plötsligt kläckte mamman i familjen det underbara, och vinnande, förslaget - Kornärlia. Så klockrent. De spottade i sina nävar, skakade hand över förlossningsbritsen och välkomnade den lilla nyfödda, rekordärlia Kornärlia.

Ett annat alternativ som är exakt lika troligt, är att lilla Kornärlia föddes i samma by som Skrytmorsan växte upp i. Där fanns ett område som kallades Lia. Familjen som väntade tillökning var bönder som så många andra och när det var dags att föda befann sig den gravida kvinnan ute på åkern för att klappa kossorna. Det fanns inget annat att göra än att föda precis där, mitt ute i naturen, fem meter från Rosa som betade förnöjsamt (som att inget speciellt hände alldeles framför henne. Ignoranta djur. Eller så var hon bara cool. Vet inte hur jag ska tolka kons bristande engagemang). När det sedan blev till att döpa den lilla flickan hade de helt enkelt inget namn på lut. Hon var ju nummer 16 i barnaskaran och alla Elsor, Rutor, Sofior och Astridar var upptagna. Vad skulle familjen göra? De lade sin pannor i djupa veck och funderade över en hel helg. De provade med "Lillasyster". Nej, för trist. "Stornäsa?" (hon hade en rejäl snok, den lilla damen) Nej, för stigmatiserande. Kanske.. Närlia. Eftersom att hon föddes nära Lia. Ja.. det klingade bra. Men de fick såklart inte glömma Rosa, som faktiskt stod där bredvid. Kor När Lia. Perfekt. Kornärlia! Ett namn var påkommet och en bedårande flicka född.

Ja. Det finns säkert andra förklaringar till att detta namn uppkom, men dessa två är det ABSOLUT troligaste.

1 kommentar:

  1. *haha* Jag tror på den andra varianten. Den bara måste vara rätt!

    SvaraRadera